Aktív, szárított fajélesztő
A Mosel területéről a Tríer-i (Németország) Kísérleti Állomás által válogatott Saccharomyces cerevisiae törzse. Megfelel a Nemzetközi Borászati Kódexnek. Nem genetikailag módosított szervezetekből származik. Nem tartalmaz allergéneket.
Borászati alkalmazása
Különleges tulajdonsága poliszacharid és glicerintermelő. Ez a törzs nagyon rövid látenciaidővel jellemezhető, amely a killer karakterrel együtt hozzájárul ahhoz, hogy gyorsan átvegye a dominanciát az őshonos flórával szemben. Különleges táplálási igények nélkül a legjobb minőséget produkálja, legalább 200 mg/l APA-val (APA=azonnal felvehető nitrogén). Késedelem nélkül zárja az erjedést, akár magas alkoholszinttel is.
Fejlett tulajdonságok
Az észterek- és 13-feniletil alkohol termelése bizonyítják, hogy a C58 harmonikus és stabil gyümölcsaromájú borokat eredményez. A vörösborok gazdagok teljes flavonoidokban, antociánokban, poliszacharidokban és glicerinben. Így már az érlelés első fázisaiban stabil a színintenzitás, a késztermék pedig testes és lágy.
Értékes vörösborokhoz
A C58 kifejezetten alkalmas nagy potenciálú, jó fenolos szerkezetű, kék szőlőkből készülő borok előállítására. Alacsony összehúzódó érzet, kitűnő szerkezet és lágyság, poliszacharidban gazdag szerkezet, erdei- és piros gyümölcs-jegyek: ezek azok az erősségek, amiket e törzs képes kiemelni. Kitűnő eredményeket lehet elérni vele olyan nagy erejű borok készítésében, mint a barolo, barbaresco, brunello, amarone, chianti, primitivo, nero d’avola, merlot.
Összetétel | Élesztő, E491. | ||
Tulajdonságok | Halmazállapot: rudacskák Szín: világos okkersárga Erjesztési képesség: 16% v/v. Besorolás: Saccharomyces cerevisiae Koncentráció: > 20 milliárd élő sejt grammonként Optimális hőmérséklet: 15-35 °C |
||
Dózisok |
15-25 g/hl normál esetben 30-50 g/hl az erjesztés újraindításánál, vagy egyéb nehéz esetekben |
||
Alkalmazás | Fajélesztő rehidratálást egy erre a célra alkalmas tiszta edényben kell elvégezni. A szárított fajélesztőt 35-40 °C, tízszeres mennyiségű vízben kell elkeverni (ellenjavallt a mustban történő közvetlen rehidratálás). Keverjük meg az oldatot, majd pihentessük kb. 10 percig. Amennyiben szükséges, akkor adjunk hozzá protektort (Ecobiol Pied de Cuve / Arom), majd ismét keverjük meg a diszperziót. Kb. 30 perc elteltével, amikor a hidratálás befejeződik, adagoljuk hozzá az erjeszteni kívánt musthoz. | ||
Tárolás | Hűvös, száraz helyen tárolandó. A csomagoláson feltüntetett lejárat napjáig használható. Felbontás után hűtőben tárolandó, +4°C-on. | ||
Figyelmeztetések | A rehidratálás teljes időtartama soha nem lehet több max. 45 percnél, valamint a kezelendő must és a rehidratálási közeg hőmérsékletének különbsége soha nem lehet nagyobb mint 10°C. Amennyiben a körülmények szükségessé teszik, az élesztőt folyamatosan „szoktatni” kell a musthoz. Felbontás után ajánlott a csomagolás teljes tartalmát felhasználni. | ||
Kiszerelés | 107271-es kód – 500 grammos vákuum csomagok |
Biztonságtechnikai adatlap |
Termék adatlap |