Aktív, szárított fajélesztő
A Saccharomyces cerevisiae r.f. bayanus törzse, az EK 83412007-es és az 152412008-as Szabályozásoknak megfelelően gyártva (biogyártás és biotermékek címkézése). Megfelel a Nemzetközi Borászati Kódexnek. Nem genetikailag módosított szervezetekből származik. Nem tartalmaz allergéneket.
Bio (organic)
Az Európai Gazdasági Közösség szabályozta azoknak a termékeknek a tulajdonságait és a gyártási módszereket, amelyeket „bio”-nak lehet minősíteni. A LA CLAIRE BIO a termékskála első élesztője, amely bio gyártású, és a címkén is feltüntethető igazolással rendelkezik az érvényben lévő törvényeknek megfelelően.
Borászati alkalmazása
Alacsony illósav termelés és killer faktor jellemzi. Az alkohollal szembeni magas (egészen 16% vol-ig) toleranciával, valamint rövid látenciafázissal és magas erjedéses életerővel rendelkezik. Táplálási szempontból kevésbé igényes, átlagosan toleráns az alacsony hőmérséklettel szemben.
Fejlett tulajdonságok
Polivalenciája miatt válogatott élesztő, széles hőmérsékleti skálán képes fermentálni: 10-30°C között. Alkalmas fehér-, rozé- és vörösborok erjesztéséhez. Metabolizmusa hatékonyan késlelteti a malolaktikus erjedést.
Bioborok készítéséhez
Azokban a borrégiókban ahol a jelenlegi szabályozás nem írja elő bioélesztők használatát, a bio borok fejlesztésében javasolt egy olyan élesztőtörzs használata, mint a LA CLAIRE BIO. Az élesztő tulajdonságai lehetővé teszik a kívánt borászati eredmények elérését a spontán erjedéshez társuló kockázatok elkerülése mellett. A LA CLAIRE BIO az EK 1524/2008-as szabályozás betartásával készül, gyártása során nem használnak fel mesterséges adalékanyagokat. Ennek az élesztőtörzsnek az alkalmazása olyan hagyományos borkészítés esetében is javasolt, amikor fontos szempont, hogy a termelési eljárás természetes segédanyagokkal történjen.
Összetétel | Élesztő, E491. | ||
Tulajdonságok | Halmazállapot: rudacskák Szín: világos okkersárga Alkoholigén hatás: 16%v/v. Besorolás: Saccharomyces cerevisiae r.f bayanus Koncentráció: > 20 milliárd élő sejt grammonként Erjedési hő-intervallum: 10-30°C Optimális hőmérséklet: 15-25°C Killer karakter: jelen |
||
Dózisok |
15-25 g/hl normál esetben 30-50 g/hl az erjesztés újraindításánál, vagy egyéb nehéz esetekben |
||
Alkalmazás | Fajélesztő rehidratálást egy erre a célra alkalmas tiszta edényben kell elvégezni. A szárított fajélesztőt 35-40 °C, tízszeres mennyiségű vízben kell elkeverni (ellenjavallt a mustban történő közvetlen rehidratálás). Keverjük meg az oldatot, majd pihentessük kb. 10 percig. Amennyiben szükséges, akkor adjunk hozzá protektort (Ecobiol Pied de Cuve / Arom), majd ismét keverjük meg a diszperziót. Kb. 30 perc elteltével, amikor a hidratálás befejeződik, adagoljuk hozzá az erjeszteni kívánt musthoz. | ||
Tárolás | Hűvös, száraz helyen tárolandó. A csomagoláson feltüntetett lejárat napjáig használható. Felbontás után hűtőben tárolandó, +4°C-on. | ||
Figyelmeztetések | A rehidratálás teljes időtartama soha nem lehet több max. 45 percnél, valamint a kezelendő must és a rehidratálási közeg hőmérsékletének különbsége soha nem lehet nagyobb mint 10°C. Amennyiben a körülmények szükségessé teszik, az élesztőt folyamatosan „szoktatni” kell a musthoz. Felbontás után ajánlott a csomagolás teljes tartalmát felhasználni. | ||
Kiszerelés | 107336-os kód – 1 kg-os vákuum csomagok |
Biztonságtechnikai adatlap |
Termék adatlap |