Aktív, szárított fajélesztő
Saccharomyces cerevisiae élesztőgombák különleges törzse. Megfelel a Nemzetközi borászati kódexnek. Nem genetikailag módosított szervezetekből származik. Allergén mentes.
Borászati alkalmazása
Erős poliszacharidok termelésének köszönhetően magas alkoholtartalmú boroknál az IOC R 9008 lehetővé teszi az etanol miatti égető érzés csökkentését. Az egyik legérdekesebb élesztőről van szó a hosszú érlelésű borok kezelésének tekintetében, amely lehetővé teszi a füves jellegű aromáknak és az agresszív tannikus érzéseknek a csökkenését olyan érzékeny fajtáknál, mint a merlot, a cabernet-sauvignon, a cabernet franc, a carmenere, a malbec vagy a grenache. A „meleg” borászati területekről származó mustok esetén visszafogja a húzós jelleget és a kesernyés ízt. Ezzel egyidejűleg kiemeli a bor ásványosságát, elősegítve a hosszan tartó ízeket. Az IOC R 9008 élesztőt azért fejlesztették ki, hogy segítsen érvényesülni a komplex, érett gyümölcs-aromáknak és növelje testességüket olyan strukturált vörös boroknál, melyek teljes érettségüket elérő, koncentrált szőlőkből származnak.
Egyéb tulajdonságok
Használata során előnyben kell részesíteni a komplex tápanyagokat, a kénes vegyületek megjelenésének megelőzése céljából. Az optimális eredmény eléréséhez ajánlott a beoltást már a tartályba helyezéskor elvégezni és protektorok jelenlétében rehidratálni.
Összetétel | Élesztő, E491. | ||
Tulajdonságok | • Killer faktor: érzékeny. • Alkoholnak való ellenállás: magas (16% vol.). • Nitrogén-szükséglet: csekély • Gliceroltermelés: magas. • Illó sav termelés: átlagos. • SO2 termelés: nagyon alacsony • Habképződés: mérsékelt. • Laktikus baktériummal való kompatibilitás, szekvenciális beoltásban: jó. |
• Fermentációs sebesség: mérsékelt. • Szabályos erjedést biztosít 18°C és 30°C között. • Lag fázis: rövid. Mikrobiológiai jellemzők • Újjáéleszthető élesztők: ≥10 milliárd sejt/g; • Mikrobiológiai tisztaság: kevesebb, mint 10 vad élesztő egymillió sejtenként |
|
Dózisok |
20-30 g/hl | ||
Alkalmazás | Fajélesztő rehidratálást egy erre a célra alkalmas tiszta edényben kell elvégezni. A szárított fajélesztőt 35-40 °C, tízszeres mennyiségű vízben kell elkeverni (ellenjavallt a mustban történő közvetlen rehidratálás). Keverjük meg az oldatot, majd pihentessük kb. 10 percig. Amennyiben szükséges, akkor adjunk hozzá protektort (Ecobiol Pied de Cuve / Arom), majd ismét keverjük meg a diszperziót. Kb. 30 perc elteltével, amikor a hidratálás befejeződik, adagoljuk hozzá az erjeszteni kívánt musthoz. | ||
Tárolás | Hűvös, száraz helyen tárolandó. Az eredeti csomagolásban kell tárolni, 25°C-nál alacsonyabb hőmérsékleten. | ||
Figyelmeztetések | A rehidratálás teljes időtartama soha nem lehet több max. 45 percnél, valamint a kezelendő must és a rehidratálási közeg hőmérsékletének különbsége soha nem lehet nagyobb mint 10°C. Amennyiben a körülmények szükségessé teszik, az élesztőt folyamatosan „szoktatni” kell a musthoz. Felbontás után ajánlott a csomagolás teljes tartalmát felhasználni. | ||
Kiszerelés | 107271-es kód – 500 grammos vákuum csomagok |
Biztonságtechnikai adatlap |
Termék adatlap |