Szárított speciális élesztő
Borászati alkalmazása
A szürettől a préskádig tartó folyamat során az ecetsavas elváltozásokért felelős mikroorganizmusok (pl. a Kloeckera apiculata) fékezhetetlen szaporodásra képesek. Ezek a kockázatok megnőnek, ha erjedést megelőzően zúzást alkalmazunk, különösen, ha a hőmérséklet túl magas (>10°C), vagy ha az időtartam hosszú. A L’Institut Français de la Vigne et du Vin (Francia Szőlészeti és Borászati Intézet) kifejlesztette a GaïaTM-et, egy, Metschnikowia fructicola alapú élesztőt, amelynek nincs erjesztő hatása, viszont képes ellenhatásra a nem kívánatos élesztőkkel szemben. A GaïaTM egy hiánypótló készítmény, megakadályozza a túl korai alkoholos erjedést, és a nem kívánatos folyamatokat. Ezáltal a GaïaTM egy fontos eszköz lehet az erjedés előtt alkalmazott kénezés kiváltására, mind az erjesztőkádban, mind az ezt megelőző fázisokban, (pl. a tároló és szállító tartályokban).
Ez az élesztő, ezen kívül elősegíti a megfelelően kiválasztott élesztők (pl S. cerevisiae) működését az erjesztés során. A Kloeckera apiculata (ill. a Hanseniaspora uvarum) képes tízszer annyi ecetsav előállítására, mint a Saccharomyces cerevisiae borászati élesztő. Ez az erjedés ecetsavas irányba történő eltolódását okozhatja, az erjedés előtti zúzás során. Az SO2 alkalmazása hatékonyan akadályozza ezt a folyamatot, de gyakran jelentős adagokat kell alkalmazni ahhoz, hogy a kockázatot elfogadható szinten tartsuk. Ezzel ellentétben a GaïaTM használatával a kezdeti Kloeckera szint alacsony lesz, és kevéssé emelkedik a prefermentációs időszak során. A vizsgált mintákban az ecetsav szint alacsony maradt Kloeckera –val fertőzött, de GaïaTM-mel nem védett mintákhoz képest.
A GaïaTM-et azért választották a Metschnikowia jellegű élesztők közül, mert egyáltalán nem befolyásolja a bor organoleptikus tulajdonságait. A GaïaTM úgy képes az érzékszervi tulajdonságok javítására, hogy megmarad a bor tisztasága.
Az IOC által az oxidáció és a mikrobiológiai fertőzések ellen a prefermentációs, fermentációs és érési fázisra kifejlesztett termékekkel és eszközökkel együtt alkalmazva, a GaïaTM egy hatékony eszköz a az SO2 koncentráció alacsonyan tartására.
Összetétel | Metschnikowia fructicola élesztő | ||
Tulajdonságok | • Reaktiválható élesztők szám: >10 milliárd sejt/g • Mikrobiológiai tisztaság: kevesebb, mint 10 vad élesztő/millió sejt. • Killer faktor: aktív K2 • SO2-vel szembeni ellenálló képesség: 50 mg/l összes SO2 • Ellenállás alacsony pH-értéken: legfeljebb 3,0 pH • Optimális hőmérséklet: 8-16°C-on (hideg áztatásnál 8-12°C). |
• Erjesztési képessége: nagyon gyenge • gyarmatosító hatalom: magas. • Szorzás teljesítmény: magas. • Teljesítmény verseny: magas. • Nem termel nemkívánatos metabolitokat (Különösen illósavat). • megköveteli a szekvenciális alkalmazást Saccharomyces cerevisiae-t használjunk az alkoholos erjesztéshez) |
|
Dózisok |
7- 20 g / hl (nagyban függ a műveletek időtartamától, hőmérséklettől, pH-tól, a szőlő érettségétől, az SO2 mennyiségtől) | ||
Alkalmazás | Rehidratáljuk tízszeres mennyiségű vízben, 20-30 °C-on. Nem javasoljuk a rehidrációt mustban. Keverjük jól össze, majd hagyjuk állni a vizes diszperziót 15 percig. Beoltáskor a a must és a diszperzió között nem lehet 10 °C-nál nagyobb hőmérséklet különbség. 45 percen belül használjuk fel a rehidratált terméket. | ||
Tárolás | Hűvös (4 °C) és száraz helyen tároljuk. Felbontás után javasolt a csomagolás összes tartalmát felhasználni. | ||
Kiszerelés | 107271-es kód – 500 grammos vákuum csomagok |
Biztonságtechnikai adatlap |
Termék adatlap |