Aktív, szárított fajélesztő
Saccharomyces cerevisiae élesztőgombák különleges törzse. Megfelel a Nemzetközi borászati kódexnek. Nem genetikailag módosított szervezetekből származik. Allergén mentes.
Borászati alkalmazása
Az IOC BE FRUITS egy újszerű élesztő szelektálási technológia eredménye.
Kitűnő eszköznek bizonyult ahhoz, hogy előtérbe kerüljenek a gyümölcsös aromákért felelős észterek (piros bogyós gyümölcs, ananász és citrusfélék) vörös és fehér borokban. Nem képez SO2-ot, és képes csökkenteni a képződő acetaldehid mennyiségét, amely könnyen egyesül a szulfitokkal. Ezeknek a tulajdonságoknak az összessége az IOC BE FRUITS-ot nélkülözhetetlenné teszi, ha intenzíven gyümölcsös borokat akarunk készíteni, miközben a lehető legalacsonyabban akarjuk tartani a szulfitok szintjét. Az IOC B 2000 élesztők már világszerte elismertek, mint kiváló gyümölcs észter képzők, ehhez a választékhoz illesztettük az IOC BE FRUIT-ot, hogy még magasabb értékeket lehessen elérni az acetát-észterek terén, amelyek a friss gyümölcsös, epres, ananászos, citrusos jegyekért felelnek. Mindezt anélkül, hogy károsan befolyásolnánk a tiolos aromák kifejlődését. Ez a tiszta gyümölcsösség felerősödik azáltal, hogy az IOC BE FRUITS nem képez negatív hatású kénes összetevőket, amelyek elnyomhatják az aromákat. Miközben az élesztők nagy része (az erjedés körülményeitől és a használt törzstől függően) szulfitokat termel, az IOC BE FRUITS-ot ez nem jellemzi. Az élesztők nagy része változó mennyiségű acetaldehidet termel az erjedés során, többek között (de nem kizárólag) a prefermentációs szulfitok adagolására történő reakcióként. Valójában az acetaldehid az SO2 legfőbb prefermentációs kötőanyaga a borban, amely azt eredményezi, hogy a megfelelő szabad SO2 szint eléréséhez meg kell emelni a kén dózist, ami viszont hátrányosan befolyásolja az összes SO2 szintet.
Az IOC BE FRUITS több kedvező tulajdonságának összhatásaként, nem termel jelentős mennyiségű acetaldehidet, és így lehetővé teszi a csekélyebb mennyiséggel történő kénezést, mert elősegíti, hogy az maximálisan kifejthesse a hatását.
Az IOC BE FRUITS illeszkedik az IOC által kifejlesztett stratégiákhoz és eszközökhöz, melyek az oxidáció és a mikrobiológiai fertőzések megelőzésére irányulnak, egyúttal hatékony megoldást kínálnak a felhasznált SO2 szintjének csökkentésére.
Összetétel | Élesztő, E491. | ||
Tulajdonságok | • Killer faktor: aktív K2 • Alkohol tolerancia: közepes (14%). • Nitrogén igény: Alacsony • Optimális erjesztési hőmérséklet: 12°C-24°C • Must tisztasága: 20-80 NTU; • Lag fázis: rövid. • Az erjesztés sebessége: közepesen gyors. |
• Glicerin termelés: mérsékelt. • Illósav termelés: alacsony. • SO2 termelés: szinte semmi. • H2S termelés: szinte semmi. • Acetaldehid termelés: csekély. • Habképzés: alacsony. |
|
Dózisok |
20-30 g/hl | ||
Alkalmazás | Fajélesztő rehidratálást egy erre a célra alkalmas tiszta edényben kell elvégezni. A szárított fajélesztőt 35-40 °C, tízszeres mennyiségű vízben kell elkeverni (ellenjavallt a mustban történő közvetlen rehidratálás). Keverjük meg az oldatot, majd pihentessük kb. 10 percig. Amennyiben szükséges, akkor adjunk hozzá protektort (Ecobiol Pied de Cuve / Arom), majd ismét keverjük meg a diszperziót. Kb. 30 perc elteltével, amikor a hidratálás befejeződik, adagoljuk hozzá az erjeszteni kívánt musthoz. | ||
Tárolás | Hűvös, száraz helyen tárolandó. Felbontás után javasolt a csomagolás összes tartalmát felhasználni. | ||
Figyelmeztetések | A rehidratálás teljes időtartama soha nem lehet több max. 45 percnél, valamint a kezelendő must és a rehidratálási közeg hőmérsékletének különbsége soha nem lehet nagyobb mint 10°C. Amennyiben a körülmények szükségessé teszik, az élesztőt folyamatosan „szoktatni” kell a musthoz. Felbontás után ajánlott a csomagolás teljes tartalmát felhasználni. | ||
Kiszerelés | 107271-es kód – 500 grammos vákuum csomagok |
Biztonságtechnikai adatlap |
Termék adatlap |