Aktív, szárított fajélesztő
Saccharomyces cerevisiae és bayanus egy törzse, amelyet a Champagne vidéken szelektáltak. Megfelel a Nemzetközi Borászati Kódexnek. Nem genetikailag módosított szervezetekből származik. Nem tartalmaz allergéneket.
Erjesztési tulajdonságok
A BLASTOSEL TERROIR főleg illatos fajtájú fehérborok készítéséhez javasolt. Szárazra erjeszt (még viszonylag alacsony hőmérsékletű (14-15 °C) erjedésnél is), és kiemeli a fajtajelleget.
Érzékszervi tulajdonságok
A BLASTOSEL TERROIR beta-glükozidáz aktivitása az erjedésnél a szőlőből terpént szabadít fel, amely javítja az aromatikus tulajdonságokat. Megfelelő nitrogénmennyiséggel szabályozható az észter- és a savképződés, így befolyásolhatók a gyümölcsaromák.
Fő felhasználása
A BLASTOSEL TERROIR felhasználása magas minőségű fehérborok készítésénél, különösképpen chardonnay és pinot blanc készítésénél ajánlott. Minden illatos fajtánál kiváló eredmények érhetők el (cserszegi fűszeres, muskotály), melyeknél a fajta jelleget kiemelő intenzív illatokkal rendelkező végterméket kapunk. Kitűnő eredmények érhetők el továbbá tradicionális és reduktiv módon készített pezsgőboroknál is.
Összetétel | Élesztő, E491. | ||
Tulajdonságok | Halmazállapot: rudacskák Szín: világos okkersárga Alkoholtermelő képesség: 15° v/v Besorolás: Saccharomyces cerevisiae rf bayanus. Koncentráció: > 20 milliárd élő sejt grammonként Optimális hőmérséklet: 12-30 °C |
||
Dózisok |
15-25 g/hl normál esetben. 30-40 g/hl az erjesztés újraindításánál, vagy egyéb nehéz esetekben |
||
Alkalmazás | Fajélesztő rehidratálást egy erre a célra alkalmas tiszta edényben kell elvégezni. A szárított fajélesztőt 35–40 °C, tíszeres mennyiségű vízben kell elkeverni (ellenjavalt a mustban történő közvetlen rehidratálás). Keverjük meg az oldatot, majd pihentessük kb. 10 percig. Amennyiben szükséges, akkor adjunk hozzá protektort (Ecobiol Pied de Cuve / Arom), majd ismét keverjük meg a diszperziót. Kb. 30 perc elteltével, amikor a hidratálás befejeződik, adagoljuk hozzá az erjeszteni kívánt musthoz. | ||
Tárolás | Hűvös, száraz helyen tárolandó. A csomagoláson feltüntetett lejárat napjáig használható. Felbontás után hűtőben tárolandó, +4°C on. |
||
Figyelmeztetések | A rehidratálás teljes időtartama soha nem lehet több max. 45 percnél, valamint a kezelendő must és a rehidratálási közeg hőmérsékletének különbsége soha nem lehet nagyobb mint 10°C. Amennyiben a körülmények szükségessé teszik, az élesztőt folyamatosan „szoktatni” kell a musthoz. Felbontás után ajánlott a csomagolás teljes tartalmát felhasználni. | ||
Kiszerelés | 107700-as kód – 500 g-os légmentesen zárt csomagok |
Biztonságtechnikai adatlap |
Termék adatlap |