Aktív, szárított fajélesztő
Saccharomyces cerevisiae és bayanus törzse Franciaországban, Burgundiában izolálva és szelektálva. Megfelel a Nemzetközi Borászati Kódexnek. Nem genetikailag módosított szervezetekből származik. Nem tartalmaz allergéneket.
Erjesztési tulajdonságok
Az élesztő kitűnő megtelepedési tulajdonságával uralja az őshonos mikroflórát, ráadásul képes a teljes és szabályos erjedést biztosítani. Használata mellett alacsony fokú a hab- és az ecetsav-képződés. Magas alkoholtoleranciával rendelkezik, ezért alkalmas elakadt erjedések újraindítására még kedvezőtlen körülmények között is.
Sajátosságai
– kénes vegyületek termelése alacsony
– magasabbrendű alkoholok gyenge termelése
– fajták karaktereinek kiemelése
Javasolt borászati alkalmazása
A BLASTOSEL LAMBDA-t olyan vörösborok erjesztéséhez ajánljuk, melyeknél az elsődleges fajtajegyek kiemelése a cél. Erjesztési tulajdonságai miatt alkalmazható nehéz helyzetekben is, mivel garantálja a dominanciát és az eredményes, biztos fermentációt. Alkalmazására javasolt szőlőfajták: kékfrankos, kadarka, portugieser, marzemino, lambrusco, schiava, teroldego, lagrain, carmenere, malbec, syrah.
Összetétel | Élesztő, E491. | ||
Tulajdonságok | Halmazállapot: rudacskák Szín: világos okkersárga Alkoholtermelőképesség: 17,5%v/v. Besorolás: Saccharomyces cerevisiae rf bayanus. Koncentráció: > 20 milliárd élő sejt grammonként Optimális hőmérséklet: 12-35 °C |
||
Dózisok |
15-25 g/hl normál esetben 30-40 g/hl az erjesztés újraindításánál, vagy egyéb nehéz esetekben |
||
Alkalmazás | Fajélesztő rehidratálást egy erre a célra alkalmas tiszta edényben kell elvégezni. A szárított fajélesztőt 35-40°C, tízszeres mennyiségű vízben kell elkeverni (ellenjavallt a mustban történő közvetlen rehidratálás). Keverjük meg az oldatot, majd pihentessük kb. 10 percig. Amennyiben szükséges, akkor adjunk hozzá protektort (Ecobiol Pied de Cuve / Arom), majd ismét keverjük meg a diszperziót. Kb. 30 perc elteltével, amikor a hidratálás befejeződik, adagoljuk hozzá az erjeszteni kívánt musthoz. | ||
Tárolás | Hűvös, száraz helyen tárolandó. A csomagoláson feltüntetett lejárat napjáig használható. Felbontás után hűtőben tárolandó, +4°C-on. |
||
Figyelmeztetések | A rehidratálás teljes időtartama soha nem lehet több max. 45 percnél, valamint a kezelendő must és a rehidratálási közeg hőmérsékletének különbsége soha nem lehet nagyobb mint 10°C. Amennyiben a körülmények szükségessé teszik, az élesztőt folyamatosan „szoktatni” kell a musthoz. Felbontás után ajánlott a csomagolás teljes tartalmát felhasználni. | ||
Kiszerelés | 106815-ös kód – 500 g-os légmentesen zárt csomagok |
Biztonságtechnikai adatlap |
Termék adatlap |