Aktív, szárított fajélesztő
Saccharomyces cerevisiae élesztőgombák különleges törzse, amelyet Franciaországban, a Loire-völgyében szelektáltak. Megfelel a Nemzetközi Borászati Kódexnek. Nem genetikailag módosított szervezetekből származik. Nem tartalmaz allergéneket.
Erjedésserkentő és aromaképző törzs
A BLASTOSEL FR 95-öt kifejezetten abból a célból szelektálták, hogy elősegítsék az erjedést alacsony hőmérsékleten, megnöveljék az alkoholképződést, csökkentsék az illósav-képzést. Mint a többi aromaanyag-képző törzs, a BLASTOSEL FR 95 is leginkább olyan mustokban fejti ki hatását, amelyek aminosavtartalma megfelelő. Főként olyan fehérborokhoz javasolt, melyeket fiatal, reduktív borként fogyasztanak. Ezzel a törzzsel erjesztett borok karakteres, gazdag aromájúak. A BLASTOSEL FR 95 ellenáll az igen magas S02-koncentrációnak, 15 tf%-ig alkoholtűrő. Mindezen tulajdonságai alkalmassá teszik utófermentációra, pezsgőborok erjesztésére.
Rosé borok készítése
Kiváló eredmények érhetők el elsősorban rozé borok készítésekor, de bármilyen olyan fajtánál, ahol az aromatikus jelleg kiemelése az elsődleges szempont. A BLASTOSEL FR 95 fermentáló tulajdonságainak köszönhetően minőségi nemes vörösborok készítése során is alkalmazható: kiemeli a borok jellegét alapvetően meghatározó tipikus aromákat.
Összetétel | Élesztő, E491. | ||
Tulajdonságok | Halmazállapot: rudacskák Szín: világos okkersárga Alkoholtermelő képesség: 15° v/v Besorolás: Saccharomyces cerevisiae Koncentráció: > 20 milliárd élő sejt grammonként Optimális hőmérséklet: I2-30°C |
||
Dózisok |
15-25 g/hl normál esetben. 30—40 g/hl az erjesztés újraindításánál, vagy egyéb nehéz esetekben |
||
Alkalmazás | Fajélesztő rehidratálást egy erre a célra alkalmas tiszta edényben kell elvégezni. A szárított fajélesztőt 35–40 °C, tíszeres mennyiségű vízben kell elkeverni (ellenjavalt a mustban történő közvetlen rehidratálás). Keverjük meg az oldatot, majd pihentessük kb. 10 percig. Amennyiben szükséges, akkor adjunk hozzá protektort (Ecobiol Pied de Cuve / Arom), majd ismét keverjük meg a diszperziót. Kb. 30 perc elteltével, amikor a hidratálás befejeződik, adagoljuk hozzá az erjeszteni kívánt musthoz. | ||
Tárolás | Hűvös, száraz helyen tárolandó. A csomagoláson feltüntetett lejárat napjáig használható. Felbontás után hűtőben tárolandó, +4°C on. |
||
Figyelmeztetések | A rehidratálás teljes időtartama soha nem lehet több max. 45 percnél, valamint a kezelendő must és a rehidratálási közeg hőmérsékletének különbsége soha nem lehet nagyobb mint 10°C. Amennyiben a körülmények szükségessé teszik, az élesztőt folyamatosan „szoktatni” kell a musthoz. Felbontás után ajánlott a csomagolás teljes tartalmát felhasználni. | ||
Kiszerelés | 106680-as kód – 500 g-os légmentesen zárt csomagok 106685-ös kód – 10 kg-os légmentesen zárt dobozok |
Biztonságtechnikai adatlap |
Termék adatlap |