Aktív, szárított fajélesztő
A Saccharomyces cerevisiae és bayanus törzse. Megfelel a Nemzetközi Borászati Kódexnek. Nem genetikailag módosított szervezetekből származik. Nem tartalmaz allergéneket.
Erjesztési tulajdonságok
Az erőteljes erjesztés az alkoholra való magas (18%V/V-ig terjedő) toleranciával és alacsony tápanyagigénnyel párosítva, alkalmassá teszi ezt az élesztőt minőségi borok készítésére. A BLASTOSEL DELTA széles erjesztési hőmérsékletskálát mutat, l2°C-tól 35°C-ig. Fontos tulajdonsága az alacsony ecetsav- és acetaldehid-képzés. Ennek az élesztőnek az alkalmazásakor a fermentáció hamar elindul, szinte berobban, és általában véve is igen gyors lefolyású. Nehéz körülmények között is nagyon megbízhatóan működik.
Aromatikai profil
A fehér borok készítésénél a BLASTOSEL DELTA képes finom erjesztési aromákkal rendelkező termékeket létrehozni. Sokoldalúságának köszönhetően lehetővé teszi a szőlőfajták karakterének megőrzését.
Javasolt borászati megoldások
Az erjesztési, táplálási és aromatikai tulajdonságok révén a BLASTOSEL DELTA megbízható törzs fehérborok készítésénél. Vadélesztők feletti fölénye és alkalmazási lehetőségeinek széles skálája lehetővé teszi használatát akkor is, amikor a technológiai feltételek, (például az erjesztési hőmérséklet) nem optimálisak. Akár nem teljesen egészséges szőlőknél vagy túltisztítottt mustoknál is magas minőségű bort eredményez.
Összetétel | Élesztő, E491. | ||
Tulajdonságok | Halmazállapot: rudacskák Szín: világos okkersárga Alkoholtermelőképesség: I8%v/v. Besorolás: Saccharomyces cerevisiae rf bayanus. Koncentráció: > 20 milliárd élő sejt grammonként Optimális hőmérséklet: 12-35 °C |
||
Dózisok |
15-25 g/hl normál esetben 30-40 g/hl az erjesztés újraindításánál, vagy egyéb nehéz esetekben |
||
Alkalmazás | Fajélesztő rehidratálást egy erre a célra alkalmas tiszta edényben kell elvégezni. A szárított fajélesztőt 35-40 °C, tízszeres mennyiségű vízben kell elkeverni (ellenjavallt a mustban történő közvetlen rehidratálás). Keverjük meg az oldatot, mejd pihentessük kb. 10 percig. Amennyiben szükséges, akkor adjunk hozzá protektort (Ecobiol Pied de Cuve / Arom), majd ismét keverjük meg a diszperziót. Kb. 30 perc elteltével, amikor a hidratálás befejeződik, adagoljuk hozzá az erjeszteni kívánt musthoz. | ||
Tárolás | Hűvös, száraz helyen tárolandó. A csomagoláson feltüntetett lejárat napjáig használható. Felbontás után hűtőben tárolandó, +4°C-on. |
||
Figyelmeztetések | A rehidratálás teljes időtartama soha nem lehet több max. 45 percnél, valamint a kezelendő must és a rehidratálási közeg hőmérsékletének különbsége soha nem lehet nagyobb mint 10°C. Amennyiben a körülmények szükségessé teszik, az élesztőt folyamatosan „szoktatni” kell a musthoz. Felbontás után ajánlott a csomagolás teljes tartalmát felhasználni. | ||
Kiszerelés | 106825-ös kód – 500 g-os légmentesen zárt csomagok |
Biztonságtechnikai adatlap |
Termék adatlap |