Borászati baktériumok, rövid újraakklimatizálási fázissal
Borászati alkalmazások
Hozzájárulnak az aromatikus szerkezethez és komplexitáshoz. A MAXIFLORE ELITE figyelemre méltó organoleptikus tulajdonságokat kölcsönöz a boroknak. A vörös boroknál ez az almasavbontó baktérium hozzájárul a testesség és a teltség érzethez, kiemelve a fűszeres aromákat. A fehér mustoknál a szárított gyümölcsök jegyeit erősítheti fel, de a frissebb aromákat is védheti, amennyiben korai beoltásban kerül alkalmazásra.
Összepárosítva az 1-Step® akklimatizálás hatékonyságát az alacsony pH-nak való saját ellenállásához, alacsony hőmérsékleteken, magas SO2 és alkohol értékeken hatásos társnak bizonyul az erjesztések sikerességének elérésében. Korai beoltásban (az alkoholos erjedés 2/3-ánál) és a szekvenciális beoltásban is alkalmazható.
Használati utasítások és figyelmeztetések
MAXIFLORE ELITE egy szett, mely a következőkből áll:
- egy liofilizált, válogatott tejbaktériumokból álló készítmény
- egy specifikus aktiváló, melyet a baktériumok újraélesztési közegéhez kell hozzáadni.
A leírt alkalmazási módok 100 hl-es dózisra vonatkoznak.
Mustban, együttes beoltásban (lehetséges pH>3,4 és moderált szulfatálás mellett)
- Feloldani az aktiváló tasak tartalmát 10 liter (18-25°Cos) vízben. Hozzáadni a baktériumok tasak tartalmát, és gyengéden olvasztani azt. Maximum 2 órát várni.
- Hozzáadni 100 hL musthoz, közvetlenül a sűrűség első értékcsökkenései után.
- Ellenőrizni a malolaktikus erjedést 2-4 naponként (almasav és tejsav) és az illósav tartalmat.
Korai beoltás (sűrűsség 1,010) vagy szekvenciális (az alkoholos erjedés után)
- Feloldani az aktiváló tasak tartalmát 10 liter (18-25°Cos) vízben. Hozzáadni a baktériumok tasak tartalmát, és gyengéden olvasztani azt, majd 20 percet várni.
- Hozzáadni a készítményt 10 hL musthoz/borhoz, pH>3,2 és 18°C és 25°C közötti hőmérséklet mellett. Várni 18-24 óra között.
- Meggyőzödni az almasav megfelelő degradálásáról (közel a 0-hoz).
- Hozzáadni a 20 liter keveréket 100 hL musthoz/borhoz. Fenntartani a 18-25°C közötti hőmérsékletet.
- Ellenőrizni az almasav degradálását 2-4 naponként.
ÚJRAAKKLIMATIZÁLÁSI KÖZEG | SZETT 25 HL | SZETT 25 HL |
Víz | 2,5 liter | 2,5 liter |
Must/Bor | 2,5 liter | 2,5 liter |
A legkedveltebb baktérium az északi borokhoz…
MAXIFLORE ELITE különböző metabolizmusokat aktivál, ahhoz, hogy olyan nehéz körülményeknek ellenálljon, mint alacsony pH érték és magas etanol.
Szekvenciális beoltásban történő alkalmazás esetén, ezek a metabolikus útvonalak közreműködnek a száraz gyümölcs jegyek kialakulásához, melyek a fahordóban készített és/vagy érlelt fehér borok komplexitásához adódnak hozzá.
…de a legdélibb borokhoz is!
Az elvégzett kísérletekben azt is megfigyelhettük, hogy MAXIFLORE ELITE hatékonyan kimutatja az előrehaladott érettségű vörös borok virág- és fűszeres aromáit, hozzájárulva egyúttal azok szájban keltett teltség érzetének növeléséhez.
Tulajdonságok
- Fajta: Oenococcus oeni
- Kitűnő tolerancia a pH-val szemben: pH 3,1-től (ha az SO2 összértéke alacsony)
- Jó tolerancia az SO2 -vel szemben: egészen 10 mg/l szabad SO2 és 60 mg/l összes SO2 értékig
- Kitűnő tolerancia az alkohollal szemben: 15,5% vol. értékig
- Alacsony illósav termelés
- Nem termel biokén aminokat
Csomagolás és tárolás
25 hl-hez és 100 hl-hez való dózis
A MAXIFLORE ELITE-t hűvös helyen kell tárolni. A baktérium kultúra változatlan tulajdonságait megtartja 30 hónapig a gyártástól számítva, amennyiben a tárolás -18°C-on történik (ez a lejárati dátum), és 18 hónapig abban az esetben, ha a tárolás +4°C-on.
Viszont felbontás után a tasak tartalmát azonnal fel kell használni, mivel a liofilizált por nedvszívó, és a baktériumok igen gyorsan veszítenek aktivitásukból.
Az alumínium tasakokban történő csomagolás garantálja a baktériumoknak a hatásos védelmet a nedvesség és az oxigén ellen.
Biztonságtechnikai adatlap |
Termék adatlap |